The Lord of the Rings – Ringarnas herre

"Om det ändå inte hade hänt under min livstid", sade Frodo. "Ja, det tycker alla som tvingas leva i en sådan tid", sade Gandalf. "Men de har inget val. Det enda vi kan välja är hur vi skall handla under den tid vi har fått oss tilldelad."

Den här texten skrev jag på min gamla blogg (som jag hade på blogspot) när jag höll på att läsa första delen, alltså Ringens brödraskap. (Publicerades den 15 december om det nu har någon betydelse).

Läser Ringarnas herre igen (Sagan om ringen, hette den tidigare). Den blir bättre och bättre för varje gång.  Jag är lycklig hela dagen när jag tänker att jag snart ska få lägga mig ner och läsa vidare. 

Det är svåra omständigheter, grymma hot och olidlig spänning, men där är också så mycket gott – vänskapen, rättrådigheten, trofastheten. Kampen för det goda.

Citatet ovan såg jag delas några gånger i våras, när vi drabbades av coronans oväntade begränsningar. Det vidgade plötsligt våra personliga liv: den här coronan vill jag inte vara med om, men nu är det så här och andra har haft och har det lika jobbigt eller värre. Och som Gandalf säger: Det enda vi kan välja är hur vi ska handla under den tid vi fått oss tilldelad. 

Frodo och de andra hobbitarna ser inte ut att vara de hjältar en saga behöver för att nå ett lyckligt slut. De flesta av oss kan känna igen oss i deras antihjältestatus. Ändå är det de, Frodo och Sam, som gör det – uthålligt fortsätter kämpa den väg de måste gå. De är inte där ännu (i min läsning), ännu är Gandalf med, och Aragorn, Gimli, Legolas och de två andra hobbitarna Pippin och Merry. Jag har mycket underbart framför mig, sorgligt, kämpigt men underbart. Ensamma juldagar blir det säkert en del av nu när man inte får resa och samlas eller gå i gudstjänst eller på konserter. Fast utan sällskap behöver jag inte vara.

Återkommer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: