Kommentarer till en ”svår” bok

Del 1. Början

Inledning

Bibelns sista bok Johannes uppenbarelse är en utmaning för varje bibelläsare. Men det är också den bok som avslutar Guds ord till oss människor och som talar om hur det ska gå för oss och för jorden och hela universum. Vill vi veta det? Kanske eller kanske inte. Den som försökt läsa Uppenbarelseboken har kanske kommit till slutsatsen att den är både svårbegriplig och skrämmande, och därför valt bort den. Andra söker förstå och blir så fascinerad av gåtfullheten i dess bilder och kanske av sina egna teorier om hur de ska tolkas att de fastnar i den.

En viktigare fråga är: Bör vi känna till det Uppenbarelseboken berättar om? Eftersom det är en del av Guds ord till oss så är svaret: Ja, det har nog Gud avsett. Varför? Därför att den för historien om människan, världen och Guds handlande i och med oss till ett slut. Det som börjar med att Gud skapar världen slutar i Uppenbarelseboken med att Gud skapar nya himlar och en ny jord – en värld där rättfärdighet bor, en värld utan synd. Många av profetiorna i Gamla testamentet och mycket av det Jesus berättar i evangelierna syftar på tiden som föregår denna nyskapelse. Alltså hur den nuvarande världens sista tid kommer att bli.

Vi förbereds för denna sista tid och kan ta oss i akt för sådant som kan vilseleda oss. Vi känner igen tecknen när det närmar sig och blir inte överraskade på samma sätt som ”världen”.

Vi kan också bereda oss på att det inte kommer att bli lätt. Richard Wurmbrand som satt fängslad i 14 år i det kommunistiska Rumänien för sin kristna tro menar att kristna ska förbereda sig för förföljelse. Det finns sätt att göra sig redo som gör en starkare i lidandet. Ingen kan med säkerhet veta hur man kommer att reagera inför förföljelse och smärta, men den som känner Gud och hans ord har något att hålla fast vid, något som håller.

Men mycket i Uppenbarelseboken är alltså beskrivet i svårtolkade bilder och liknelser. David Pawsons bok A commentary on The book of Revelation har för mig varit till stor hjälp för att förstå lite mer. Den finns inte översatt till svenska så jag ska försöka ge en överblick över innehållet. Jag vill ändå rekommendera att man läser den själv. Hans intressanta och klargörande text är skriven för den vanliga troende (om det nu finns någon sådan). Den tar också upp enskildheter men uppmanar framför allt att inte fastna i svårtolkade detaljer utan se helheten.

David Pawsons kommentar till Uppenbarelseboken ingår i serien Unlocking the New Testament

Och så har jag själv läst Uppenbarelseboken och andra delar av Bibeln. Det är viktigt när det gäller att förstå vad Gud talat till oss människor att man går till källan, Guds ord i Bibeln.

Sammanhanget eller ramberättelsen

Jesus lärjunge Johannes var redan gammal när han som fånge på ön Patmos ”kom i Anden” och fick se och höra märkliga ting. Han ombeds att skriva ner det han ser och hör. Och Johannes skriver det på uppmaning som ett brev till sju namngivna församlingar i Asien, alltså vår tids västra Turkiet.

Han hör först en röst ”lik ljudet av en basun” och som ”dånet av väldiga vatten”. När han vänder sig om får han se en som ”liknar Människosonen”, ett namn som Jesus använde om sig själv under jordelivet. Han beskrivs i underbara ord som säkert ändå inte räcker till, strålande, mäktig … Johannes, som ju själv levt tillsammans med Jesus, faller nu ner ”som död för hans fötter”.

De ord mannen Jesus sedan säger är värda att citeras. De uttalas av en man med auktoritet, ändå är de kärleksfulla: ”Var inte förskräckt. Jag är den förste och den siste och den levande. Jag var död, och se, jag lever i evigheternas evigheter och har nycklarna till döden och helvetet. Skriv alltså ner vad du har sett och vad som är och vad som skall ske härefter. Detta är hemligheten med de sju stjärnorna som du har sett i min högra hand …”

De sju församlingarna

Jesus går omkring bland sju ljusstakar av guld och har sju stjärnor i sin högra hand. Han förklarar vad det betyder. Ljusstakarna är de sju utvalda församlingarna som Johannes ska sända uppenbarelsen till, stjärnorna är deras änglar. Att dessa församlingar har var sin egen ängel (eller gudomliga sändebud som ordet betyder) får vi alltså veta här. Kanske är det så med våra församlingar också. Men det sägs inte uttryckligen i texten. Bara att guldljusstakarna, församlingarna, inte självklart är och förblir där de nu är. De kan flyttas från sin plats.

Avfallet

Johannes kommer att se in i himlen, se änglar, märkliga väsen, tronen, Gud själv, Lammet, se Guds vrede utgjutas över jorden, skökan Babylon, vilddjuret och dess märke, den stora vita skaran, den sista striden vid Harmagedon, det nya Jerusalem. Ändå börjar skriften med sju korta brev till de sju församlingarna som redan nämnts. Varför? Vad är det som är så viktigt med dem? Och hur hör de ihop med det övriga?

På flera ställen i Bibeln talas om ett stort avfall som ska komma innan Jesus kommer tillbaka till jorden. Många kristna ska lämna tron och börja följa ”laglöshetens människa”, ”fördärvets son” en motståndare till Gud och Kristus, kallas följaktligen också Antikrist.  En som förhäver sig ”över allt heligt, så att han sätter sig i Guds tempel och säger sig vara Gud.” (2 Tessalonikerbrevet) Jesus varnade för falska profeter: ”Se till att ingen bedrar er!” (Matteus 24, Markus 13)

Det kommer tydligen att bli svårt för många att se klart (är visst redan). Att breven till dåvarande faktiska församlingar finns med i Uppenbarelseboken hör kanske ihop med detta. Ingmar Rönn (vars bloggtexter om den yttersta tiden jag också har läst) skriver: ”Sändebreven till de sju församlingarna i Mindre Asien … ger oss viktiga ledtrådar till var, hur, och varför avfallet kommer in.” Breven till de sju församlingarna är för oss varnande – och uppmuntrande – exempel på hur avfallet sett ut och hur vi kan undvika att det sker med vår församling. Eller vad vi ska göra om vi redan glidit i väg.

Pawson uppmanar läsaren att jämföra sin egen församling med de sju och därav dra slutsatser hur församlingen behöver reagera för att vara den gemenskap Gud vill den ska vara. Vi kan alltså, när vi läser breven, lyhört fråga oss: ”Vad säger Jesus till min församling?”

Jag minns en man som kallades profet och var inbjuden till min församling för många, många år sen. Han inledde med att läsa ur Uppenbarelseboken (var det Jesus ord till församlingen i Laodicea?) Det kändes som att han riktade orden till oss som satt där, och de strök inte medhårs: …”Jag känner dina gärningar. Du är varken kall eller varm. Jag skulle önska att du vore kall eller varm. Men eftersom du är ljum och varken varm eller kall skall jag spy ut dig ur min mun. Du säger: Jag är rik, jag har vunnit rikedom och behöver ingenting, och du vet inte att just du är eländig, beklagansvärd, fattig, blind och naken.”

Det var inte särskilt roligt att höra. Eventuellt skulle det ha varit hälsosamt om vi verkligen kunnat lyssna, för Jesus fortsätter ju med medicinkuren. Men det får vi återkomma till när det blir dags att behandla brevet till Laodicea.

Jesus kommer tillbaka

Jesus ska alltså komma tillbaka en dag. Två söndagar per år, andra advent och domsöndagen, ägnar vi specifikt åt att lära oss om det. Men varje söndag påminns vi då vi bekänner : Jesus ”steg upp till himlarna … och därifrån skall komma för att döma levande och döda.” Jesus ska alltså komma till jorden igen för att hålla dom. Men också för att leva med oss på den nya jord som kommer att skapas. ”Din konung kommer i härlighet” är temat för andra advent. En dag ska Jesus uppenbaras i all sin höghet och ära.

____________________

Nästa vecka återkommer jag med kommentarer över breven till de sju församlingarna.


Pawsons undervisning finns också på youtube. En del program är textade till finska, t.ex. Raamattu avautuu Ilmestyskirja, https://www.youtube.com/watch?v=Bjm-PXSzRBg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: