Ödelagt

Det här är en bok som jag inte hade velat läsa. En man stack den i handen på mig och jag lovade se på den. När man läst nånting kan man inte låtsas att man inte läst. Och jag kan inte hitta någon undanflykt för att inte berätta vidare.

”Under det senaste årtiondet har antalet tonårsflickor i västvärlden som hävdar att de lider av könsdysfori och identifierar sig som transpersoner ökat dramatiskt.”

Irreversibel skada handlar om fenomenet könsdysfori eller egentligen hur företeelsen, att unga flickor uppfattar sig vara i fel kön, mår verkligt dåligt och både söker och får ”bot” för det, på senare år har ökat dramatiskt. Transepidemin som drabbar våra döttrar är bokens undertitel och säger mycket om hur författaren, efter att ha undersökt detta grundligt, nu ser på det. Hon kallar hela fenomenet ett svek mot tonårsflickorna.

Transsexualism har blivit politik hävdar hon och underbygger sina påståenden med intervjuer och forskning. Flickor som ångrat sig får sin röst hörd i boken, liksom bekymrade föräldrar eller föräldrar som för sent insett att det här var nånting som för alltid stympade deras barn. Terapeuter, läkare och forskare kommer till tals. Och, för balansens skull antar jag, också transpersoner som bytt kön och levt med det större delen av sitt vuxna liv. Och varit nöjda med sitt val. Det kan vara bra för någon att ”byta kön”, menar författaren, men det är nånting fruktansvärt med den ”epidemi” som sprids över västvärlden idag.

Vad beror det på att det ökat så våldsamt, och att de som kommer för att få hjälp, får en ”hjälp” som kan vara (för de flesta menar författaren och många andra med henne) till irreversibel skada för de unga flickorna? (Och jo, det handlar nästan enbart om flickor.)

Abigail Shrier är frilansjournalist. Hon medverkar regelbundet i Wall Street Journal och Federalist. Hennes artiklar återfinns även på Substack. Foto: Andrea Cimini

Abigail Shrier som skrivit boken menar att fenomenet sprids via influerare (eller influencers) på nätet. Terapeuterna är den andra skyldiga parten. De flesta försöker inte ta reda på vad som är orsaken till att de unga flickorna mår så dåligt. De bara understöder flickornas självdiagnos och uppmuntrar och ”hjälper” dem att gå vidare. Fenomenet sprids i gäng på nätet eller in real life. Den tredje skyldiga parten kan i USA vara skolmyndigheterna. I vissa skolor kan flickorna via skolhälsovården få hormonbehandling utan att föräldrarna blir informerade. Till de skyldiga får man naturligtvis också räkna genusaktivister och – politiker, samt alla vi godtrogna mänskor som går i deras ledband.

Vilken fruktansvärd tragedi.

”Att uttrycka oro för tonåringar som plötsligt identifierar sig som trans har blivit politiskt oklokt och socialt förbjudet – per definition avskyvärt. Det betraktas som en förment förolämpning mot alla transpersoner, genuina eller ej. Men de tonåringar som nu har drabbats av social smitta har ingenting gemensamt med dem som har lidit av könsdysfori sedan barndomen och i vuxen ålder skapat sig ett liv som transpersoner.”

Och vad kan föräldrar då göra för att förhindra att deras flicka råkar ut för detta? Författaren har några råd:

Skaffa inte smarphone till din tonåring, är hennes första. Hon skriver:

”Föräldrar kommer att stegra sig, föräldrar kommer att jämra sig. De flesta betraktar det som en otänkbar amputation. Hur skulle jag kunna ta ifrån min dotter hennes mobil? … [Men] nästan alla nya problem tonåringar möter kan spåras tillbaka till 2007 då Steve Jobs iPhone introducerades. Faktum är att explosionen av självskadebeteende kan lokaliseras så exakt till den tidpunkten att forskarna inte betvivlar att det är orsaken. Om jag hade sagt att en produkt skulle framkalla en skyhög uppgång av självskadebeteende bland unga skulle du nog utan vidare ha sagt: ”Aldrig i livet att mitt barn ska få en.” Och ändå är vi där nu: den statistiska uppgången av mobbning, självskadebeteende, anorexi, depression och antal ung som identifierar sig som trans beror på att det de får sig till livs i sina mobiler är instruktioner i självskadebeteende, manipulationer, övergrepp och trakasserier.”

Hennes andra råd: Avsäg dig inte din auktoritet som förälder

”Du är förälder av en anledning. Var inte rädd för att hålla emot; din tonåring kan hantera det. Du behöver inte gå med på allt hon hittar på …”

Hon har flera andra råd, bland vilka ett har varit till faktisk nytta i situationer där inget annat hjälpt. ”De föräldrar som har lyckats hjälpa sina döttrar att dra sig ur den nya transidentiteten har en sak gemensamt: de gick så långt att de fysiskt avlägsnade sina döttrar från skolan, kamratgrupper och de nätgemenskaper som ständigt uppmuntrade dem att göra självdestruktiva val.” Konkreta exempel på det här finns i boken.

Hennes sjunde och sista råd: Var inte rädd att erkänna: Det är underbart att vara flicka.

”Säg det eftersom kulturen så ofta förnekar det. Säg det eftersom folk kommer att försöka tvinga på henne en offerroll. Säg det eftersom det är naturligt att tvivla …

Hon är lyckligt lottad. Hon är speciell. Hon blev född till flicka. Och att vara kvinna är en så stor glädje att hon inte får ge upp.”

I vårt land har en förening Trans r.f. gjort ett medborgarintiativ (med 50 000 underskrifter) som i april i år överlämnades till riksdagen. Man föreslår bl.a. att en person som fyllt 15 själv ska få fatta beslutet om könskorrigering (att juridisk få korrigera sitt kön). Regeringen planerar redan en förnyelse av translagen, men initiativet vill göra det ännu radikalare. Se t.ex. 
https://svenska.yle.fi/artikel/2021/04/07/50-000-vill-ha-ny-translag-nu-skickas-forslag-till-riksdagen-den-nuvarande-lagen?fbclid=IwAR1HgiAtJe_dA5KGAcG1tuqtbppGpCSdIfDPvZFEzntvqoMYkxvUocNpRXE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: